hr en salarishuis
Er zijn een heleboel mensen werkzaam binnen sportclubs, waaronder een groot aantal vrijwillgers.
De meeste sportclubs hebben tegenwoordig ook betaalde krachten in loondienst, soms op een eigen loonheffings-nummer en soms op een extern loonheffingsnummer. Dit kunnen trainers zijn, maar ook ander personeel, bijvoorbeeld in de kantine.
Vaak is het onduidelijk hoeveel een sportclub dient te betalen aan een trainer of ander personeel en onder welke CAO, als ze al onder een CAO vallen, dan worden ondergebracht.
Er zijn veel HR kwesties en vraagstukken die bij sportclubs spelen waarbij vaak de juiste kennis (en tijd) ontbreekt om antwoord op die vragen te krijgen, zoals:
- Hoe gaat de sportclub om met vrijwilligerscontracten en wat mag de sportclub wel en niet betalen aan deze vrijwilligers, per uur en/of totaal per seizoen?
- Hoe gaat de sportclub om met contracten voor betaalde krachten die op de loonlijst staan van de sportclub zelf of bij een pay roll/sportbedrijf? Hierbij te denken aan bijvoorbeeld: ziekte, ongeoorloofd afwezigheid en/of reiskostenvergoedingen en/of bij ontslag en de eventuele transitievergoeding.
- Hoe gaat de sportclub om met de contractuele verplichtingen als de sportclub met ZZP’ers werkt? Zijn deze contracten juridisch wel waterdicht voor zowel de sportclub als voor de betreffende ZZP’er?
Daarnaast geeft ook de coronaperiode voor vele sportclubs problemen, bijvoorbeeld bij het aanvragen van de NOW-regeling.
Als het betreffende personeelslid niet op het eigen loonbelastingnummer van de sportclub staat, dan kan
de sportclub voor die personeelsleden geen NOW aanvragen. In de meeste gevallen kan dit ook niet via het payroll bedrijf, omdat deze niet aan het vereiste percentage omzetverlies komt. Dit resulteert erin dat sportclubs, met betrekking tot dergelijke NOW-regelingen tussen ‘wal en schip’ vallen.
VIAS kan sportclubs hiermee helpen: voor algemene informatie, ondersteuning, advies, maar ook voor het opmaken van de (wettelijk correcte) contracten. Daarnaast kan VIAS de sportclub, ingeval van ‘arbeidsrechtelijke problemen’ helpen met een gedegen advies. VIAS werkt op het gebied van HR-vraagstukken in de sportsector nauw samen met een partner.
Indien de sportclub toch te maken krijgt met een juridisch geschil, dan kan de sportclub ook rechtstreeks in overleg treden met onze samenwerkende partner of indien de sportclub een advocaat nodig heeft, met gedegen kennis in de sportsector, dan kan dit ook met onze advocaat-partner. Indien de sportclub daarbij aangeeft dat zij deelnemer zijn bij VIAS, dan krijgt de sportclub een speciaal tarief van deze advocaat.
Salarishuis
VIAS is op dit moment bezig met het ontwikkelen van een sportsalarishuis, geënt op de diverse verschillende sectoren in de sport. Het spreekt voor zich dat iedere sector, van voetbal tot aan de zwemclub, te maken heeft met ‘eigen’ salarisstructuren. VIAS kan de sportclub, in welke sector dan ook, hierover adviseren en zo nodig kunnen wij jullie binnenkort ook voorzien van een salarishuis per sportsector.
Houd onze pagina in de gaten of laat onderaan deze pagina jouw e-mailadres achter voor meer informatie!